psikoloji
Deneyim,  Kişisel Gelişim

Yaptığımız Şeyleri Neden Yaparız? Kitap Yorumu ve Altını Çizdiklerim

Yeni bir yazıdan herkese merhabalar. Geçtiğimiz günlerde Instagram‘da paylaştığım ”Yaptığımız Şeyleri Neden Yaparız?” adlı kitabı bugün itibariyle bitirdim ve kitapla ilgili yorumlarımı, altını çizdiğim alıntıları sizinle de paylaşmak istedim.

Çok eğlenceli, insanı sıkmayan, bilgiyi günlük hayattan örneklerle akılda kalıcı hale getiren bir kitap. Bu açıdan okurken hiç sıkılmadım.

Kitapta pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Kitap, psikolojinin nasıl ortaya çıktığı sorusuyla başlıyor. Ardından ilgi çekici sorular ve onların örneklerle açıklanan yanıtları geliyor. Bizi ne mutlu eder, neden uyuruz, neden rüya görürüz, korku filmlerini neden severiz, neden unuturuz, insanlar neden ırkçıdır, neden aşık oluruz, bazı insanlar neden utangaçtır, bir psikopatı nasıl tespit edebilirsiniz ve daha pek çok sorunun yanıtını bu kitapta bulabilirsiniz.

Şimdi kitaptan altını çizdiğim alıntıları sizinle paylaşmak istiyorum:

-Mutluluğun altı ilkesi vardır: Çevresel hakimiyet, kişisel büyüme, hayat amacı, otonomi, kendini kabullenme ve olumlu ilişkiler.

-Teşekkür edin. Başkalarındaki olumlu yönleri bildirmek onlara kendilerini daha iyi hissettirir ve size de kendinizi daha iyi hissettirir.

-Kesinlikle emin olduğumuz bir konu da uykunun hayatta kalmak için yemek yemek kadar önemli olduğudur.

-Uyuması engellenen hayvanlar hasta olur, bu hayvanların bağışıklık sistemleri baskılanır ve iyileşmeyecek yaralar alır. Hastalanan insanların daha fazla uykuya ihtiyacı olur. Böylesi kanıtlar bedenin toparlanması için uykunun önemli olduğunu gösterir, ayrıca uyku bedenin kaynakları idareli kullanmasına olanak verir.

-Sol beyin analitiktir ve konuşmayla ilgilidir, sağ beyin ise yaratıcıdır ve duygusaldır.

-Daha önemli şeyleri daha kolay hatırlayabilmek için bazı şeyleri unutmak gerekebilir.

-Fiziksel çekicilik dolaylı olarak diğer olumlu niteliklerle ilişkilendirilir, bu durum ‘halo etkisi’ olarak bilinen bir ön yargı biçimidir.

-İsimlerin de örtülü anlamlar taşıdığı kanıtlanmıştır, o yüzden insanlar bazı isimleri diğerlerinden daha güvenilir bulmaktadır.

-Güvenilirliği değerlendirmedeki en önemli nitelik muhtemelen bir kimsenin yüzüdür.

-Dışadönükler düşük uyarılma seviyelerini telafi etmek için daha fazla uyarılma arayışına girer.

-Orta Çağ’ın başlarında Romalı Filozof Boethius zorlukların karakter oluşturmaya yardımcı olduğunu iddia eden birçok felsefeciden biriydi: ”İyi şans kandırır; kötü şans öğretir.”

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir