Yaşayan Efsane: Erkin Koray ve Yeraltı Dörtlüsü, Hardal, Meteor, Siyah Gölgeler Gruplarının Gitaristi Cahit Kukul ile Müziğe Dair
Erkin Koray ve Yeraltı Dörtlüsü, Hardal, Meteor, Siyah Gölgeler gruplarından tanıdığımız, Türk Rock Müziği’nin kıymetli isimlerinden yaşayan efsane Cahit Kukul ile röportaj yapmaktan son derece mutluluk duyuyorum. Değerli büyüğüm Cahit Kukul‘a röportaj teklifimi kabul ettiği için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.
Müziğe olan ilginiz nasıl başladı ve müzik kariyerinize nasıl yön verdiniz?
60’lı yıllarda tüm dünyada The Beatles ve The Rolling Stones rock fırtınaları eserken, bizler de semtimiz olan İstanbul Rami’de ”Siyah Gölgeler” grubunu kurduk. Rami 66. Tümen Sinemasında verdiğimiz konserlerle büyük beğeni topladık. Daha sonra diğer rock gruplarını da davet ederek (Asiller, Korsanlar) unutulmaz konserler verdik. İstanbul’da Son Saat gazetesinin 1966 yılında Caddebostan’da düzenlemiş olduğu Türkiye Amatör Orkestralar Yarışması‘nda Siyah Gölgeler grubu olarak birinci olduk. Aynı sene, Edirne’de yapılan Trakya Müzik Festivali‘nde birinci olduk.
Sizce müzisyen kimdir?
Müzisyenler sanatçıdır. Tıpkı ressamlar gibi, şairler gibi… Onlar kültürümüzü belgeler, düşünmemizi sağlar, bizi yeni işler yapabilmemiz için motive eder ve yeni fikirlerle tanışmamıza vesile olurlar. İyi müzisyenler aynı zamanda iyi filozoflardır.
Erkin Koray ile tanışma serüveninizden bahseder misiniz? Birlikte çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Verdiğimiz konserlerle ve yarışmalarda kazandığımız birinciliklerle İstanbul başta olmak üzere yurt çapında daha çok tanınır hale geldik. Dolayısıyla Erkin abi bizi İzmir’e, beraber konser vermeye davet etti. Erkin abi kendi müzik grubuyla biz de Siyah Gölgeler olarak İzmir’e gittik. Bir kapalı sinema konseriydi. Biz misafir grup olarak sahneye çıktık ve repertuarımızı dinleyicilerin beğenisine sunduk. The Beatles – I Saw Her Standing There, Little Richard – Good Golly, Miss Molly, The Rolling Stones – (I Can’t Get No) Satisfaction, The Shadows – Peace Pipe ve daha sonra kendi folklörümüzden icra ettiğimiz örneklerle; ”Halimem”, ”Makaram Sarı Bağlar”, ”Karadut”, ”Romen Kızı” ve ”Güldalında Öten Bülbülün Olsam” şarkılarıyla çok büyük bir beğeni aldık. Dinleyiciler bizi defalarca alkışladı.
Sizi ilk olarak YouTube’ta ”Nasıl, Ne Zaman” adlı şarkıyla dinledim. Hardal grubunun kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?
Erkin Koray ve Yeraltı Dörtlüsü grubunun üç üyesi olan; ben gitar vokalde Cahit Kukul, basgitarda Aydın Şencan, davulda Sedat Avcı ile aramıza gitar vokalde Şükrü Yüksel‘i alarak Hardal grubunu kurduk. 1978 yılında ”Nasıl, Ne Zaman” adlı ilk albümümüzü sunduk.
Müzisyenlik serüveninizde unutamadığınız bir anınız var mı? Benimle paylaşır mısınız?
60’lı yıllar zorlu olduğu kadar bizler için güzel ve renkli yıllardı. Zorlu yıllardı diyorum çünkü o zamanlar rock konserlerimize gelen ortaokul ve lise öğrencilerine disiplin cezası veriyorlardı. Bu durum anlaşılır gibi değildi. Saçlarımız uzundu ve uzun saç bizler için özgürlük demekti. Uzun saçlı gençler o dönemde kabul görmüyordu. Biz her zaman barıştan yanaydık. Barışı salt bir sözcük olarak değil, içi doldurulması için uğraş verilecek bir kavram olarak gördük.
Ülkemizde rock müziği nasıl değerlendiriyorsunuz? Geçmişle bugünü kıyasladığımızda sizce rock müzik nasıl bir konumda?
Ülkemizde rock müzik, başlangıçta iyiydi, sonra maalesef biraz savruldu. Arabesk müziğin popüler olduğu yıllarda biz Hardal grubu olarak rock müziğe bir ivme kazandırdık. Sonrasında rock müziği çok iyi icra eden başarılı gruplar ortaya çıktı. Şimdiki gençlerimiz çok yetenekliler. Gençlerimiz kimi zaman imkansızlıklara rağmen maddi ve manevi dayanışma ile fedakarlıklar yaparak rock müziğe sahip çıkıyorlar. Stüdyo masrafları çok pahalı. Her rock grubu, bu zor koşullar altında albüm yapamıyor. Yapsalar da gerektiği kadar albüm satışı yapamıyorlar. Oysa yabancı rock gruplarının albümleri çok pahalı da olsa alınıyor. Yerli rock gruplarına yabancı rock gruplarına gösterilen ilgi kadar ilgi gösterilmiyor.
Son zamanlarda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Hayranlarınızı neler bekliyor?
Şimdilerde yıllar öncesinden şu ana kadar bestelediğim birçok şarkı var. Bu şarkıları bir albümde dinleyicilerimin beğenisine sunmak istiyorum. Öncesinde single olarak çıkarmak istediğim iki şarkı var. Biri iyilerin savaşçısı olan MARDUK GELİYOR. İkincisi ise; Amerikalı yazar ve şair Edgar Allan Poe‘nun ünlü şiiri Annabel Lee‘nin bestesi. Saf, temiz ve ölümsüz bir aşkın ifadesi…
Son olarak, müzikle ilgilenen gençlere neler söylemek istersiniz?
Gençlere önerim; müzik konusunda çok iyi eğitim alsınlar ve kendilerini durmadan geliştirsinler. Ulusal ve evrensel değerlerle harmanlanan, toplumun ve dünyanın sorunlarını yansıtan, daima iyiye, doğruya ve güzele giden yolda, sevgiyi, barışı, kardeşliği anlatan, insanları birleştiren şarkılar üretmelerini temenni ediyorum. Ben şimdiden gençlerimizden oluşan, dünya çapında ünlü olacak birkaç tane rock grubu görüyorum. Gençlerimize başarılar diliyorum. Sevgilerimle…
Röportajı oluşturmamda katkı sağladığı için kızı sevgili Özlem Kukul‘a da ayrıca kalpten teşekkürlerimi iletiyorum. Sanatla kalın. ❤
Facebook Yorumları