oksidan
Deneyim,  Kızıl Saç,  Kozmetik

Oksidan Nedir? Ne İşe Yarar?

Herkese yepyeni bir yazıdan günaydınlar.

Bugün, serin bir Ankara sabahına uyandım. Bu aralar, hava sıcaklığı biraz düştü. Sabahları ve akşamları, bazen üşüdüğümü söylesem, abartmış olmam sanırım. Malum karasal iklimin getirileri.

Ben de bu serin havanın içime doldurduğu huzurla, bugün sizin için bloğumda bir yazı paylaşmak istedim.

Bu hafta, bu konuda bana Instagram DM‘den çok fazla soru gelmişti. Kaçlık oksidan almalıyım, bir tüp boyaya ne kadar oksidan eklemeliyim şeklinde, sizlerden çok sık soru alıyordum. Ben de, oksidan kullanımıyla ilgili tecrübelerimi, bugün bu yazımda sizlere aktaracağım.

Oksidan, saç boyasını aktif eden bir sıvıdır. Çoğunlukla, kit şeklinde satılan boyaların kutularının içinden çıkar. Rengi genellikle beyazdır ve bazı oksidanlar sıvı formdayken bazı oksidanlar da, daha kremsi bir yapıdadırlar.

Eğer su bazlı bir boya kullanmıyorsanız, saç boyama işleminde mutlaka oksidan kullanmanız gerekir. Su bazlı boyaları saçınıza sürmeden önce boyanın içine oksidan katmanıza gerek yok. Çünkü bu tarz boyalar, saça direkt uygulanabilen bir yapıya sahiptir. Örneğin; Acacia Jeans Color renkli saç boyaları.

Fakat tüp boya kullanacaksanız, saç boyasına mutlaka oksidan eklemeniz gerekiyor. Oksidan; saç boyasının renginin, saçınıza nüfuz edebilmesini sağlar.

Ben saçlarımı evde boyarken, genelde 30 vol oksidan kullanıyorum. En son kuaförde saçlarımı boyattığımda, kuaför 20 vol oksidan ile saç boyası karışımını hazırlamıştı. Tüp boyalarımı satın aldığım yerde, genellikle bana 30 vol oksidan veriliyor. 30 vol oksidan, saç boyasının saçınızda, daha açık renkte tutmasını sağlıyor. Fakat diğer oksidanlara göre saçı daha fazla yıprattığını, gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim.

Kit şeklinde satılan bakır ya da kızıl saç boyalarının içinden de çoğunlukla 30 vol oksidan çıkar. Siz eğer kit boya satın aldıysanız, kullanım talimatlarına uyarak, boya kutusunun içerisinden çıkan oksidanı kullanabilirsiniz. Kit şeklinde satılan saç boyalarının ve oksidanlarının oranları, birbiriyle uyumlu olarak belirlenmiştir zaten.

Fakat tüp boya kullanacaksanız, saç boyası ve oksidan oranını, sizin doğru bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. Ben genellikle saç boyası ve oksidan oranını, birebir şeklinde ayarlıyorum. Bunu da şöyle açayım biraz; bir tüp boyaya bir minik şişe (Çoğunlukla 60 ml oluyor) oksidan ekliyorum. Tüp boyalarımı satın aldığım yerde, yanında verilen oksidanı kullanıyorum. Fakat siz litrelik oksidan aldıysanız, oksidan ölçüsünü doğru bir şekilde ayarlamak için bu minik şişelerden temin edip, oksidanı bu şişeye doldurup, ölçüsünü iyi ayarlayıp, saç boyasının içine katabilirsiniz.

Bahsettiğim şişe bu şekilde. Örnek olması için paylaştım. İsterseniz önceden satın aldığınız oksidanın kabını kullanabilirsiniz. İsterseniz de bu minik plastik kapları, kozmetik toptancılarında bulabilirsiniz.

Bazı tüp boyaların üzerinde karışım oranı her zaman 1:1 olarak belirtilmiyor. Karışım oranı, 1:1,5 olarak belirtilen tüp boyalar da var. Bu boyaların karışımlarını hazırlarken, oksidanı biraz daha fazla koymanız gerekiyor. Oksidanı, bir buçuk minik şişe olarak ayarlayabilirsiniz.

Ben bu konuyu, en son gittiğim kuaföre de sormuştum. Saç boyası ve oksidan oranını, nasıl ayarlıyorsunuz diye. Bana, göz kararı olarak ayarladıklarını söylemişti. Onlar bu konuda tecrübeli oldukları için göz kararı ayarlayabiliyor olabilirler. Fakat biz onlar kadar tecrübeli olmadığımız için saç boyası karışımı hazırlarken, boya ve oksidan dengesini iyi ayarlamalı, belirtilen ölçülerin dışına çıkmamalıyız. Aksi halde, hiç istemediğimiz renkler ortaya çıkabilir ya da saçlarımız zarar görebilir.

Şimdi, gelelim oksidan çeşitlerine:

Çoğunlukla 20 vol ve 30 vol oksidan kullandığım için bu oksidan türleriyle ilgili yorum yapacağım. Bunların dışında bir de; 7 vol, 10 vol ve 40 vol oksidan da var. Fakat bu oksidanları hiç kullanmadığım için yorum yapamayacağım.

20 vol oksidan; saçı 1 ya da 2 ton açmak için kullanılıyor. Eğer saçınızın zemin rengi açık bir renkteyse ve bu rengin daha çok açılmasını istemiyor, aynı tonda kalmasını istiyorsanız, 20 vol oksidan tercih edebilirsiniz.

30 vol oksidan; saçı 2 ya da 3 ton açmak için kullanılıyor. Seçtiğiniz saç boyası açık renk bir boya ise, saçlarınızın zemin rengi çok da açık renkte değilse, saç boyasının saçınızda daha açık renkte tutmasını istiyorsanız, 30 vol oksidan tercih edebilirsiniz. Yalnız, yukarıda da belirttiğim gibi, 30 vol oksidan, daha yüksek volümlü bir oksidan olduğu için saçı açarken haliyle biraz yıpranmasına neden olacaktır.

Bu nedenle; eğer saçlarınız ince telli ve dayanıksız ise, saçlarınız ısıl işlemden ya da kimyasal işlemden dolayı yıpranmış ise, saçınızı daha fazla yıpratmamak için daha düşük volümlü oksidan seçebilirsiniz.

Oksidan seçiminde; saçınızdaki beyaz miktarı da önem taşıyor. Bu konuda net bilgiye sahip olmadığım için mutlaka bu konuda bir uzmana danışmanızı tavsiye ediyorum.

Evet, bugünkü yazımın sonuna geldim. Sormak istediklerinizi yorum kısmında ya da Instagram DM aracılığıyla bana iletebilirsiniz.

Görüşmek dileğiyle, sevgiyle kalın.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir