Minimalizmle İlgili 14 Kitap Önerisi
Karantina günlerinden herkese merhaba. Pek çok insan gibi ben de şu sıralar tüm zamanımı evde geçiriyorum. Evde günlerim daha çok okuyarak, araştırmalar yaparak ve yeni yazılar yazarak geçiyor. Eğer sizin de evde canınız sıkılıyorsa, evde yapabileceğiniz aktiviteler için buraya tıklayabilirsiniz. Bu yazıda ise sade yaşama merak salmış, hem yaşam alanlarını hem de zihnini ferahlatmak ve daha verimli bir yaşam sürmek isteyenler için minimalizm konulu 14 adet kitap önerisinde bulunacağım. Sade yaşam üzerine önerdiğim diğer kitapları ise bu linkte bulabilirsiniz.
1- Sadeleş Rahatla – Japon Minimalizmi Danshari
Dolabın bir köşesine tıkılıp unutulmuş, kilo verince giyeceğim dediğiniz giysiler… Bir kez bile ayağınıza geçirmediğiniz, bir dolu para bayıldığınız için kıyıp da kimselere veremediğiniz o ayakkabılar… Bir gün okurum diyerek üst üste yığdığınız, kitaplığınızda toz toplayan kitaplar… Sizi havalı gösterdiğini düşündüğünüz film koleksiyonu… Evinizin kaç metrekaresini eşyalarınız kaç metrekaresini bizzat siz kullanıyorsunuz? Hiç düşündünüz mü?
Peki şu soruya cevabınız ne olurdu: Yaşamak için mi çalışıyorsunuz, yoksa satın almak için mi? Sahip olduğumuz eşyalar sahibimiz olduysa artık onlara veda etmenin zamanı gelmiş demektir… Daha az şeye sahip olmak insana mutluluk verir.
2- Hayata Yer Aç – Bir Sadeleşme Rehberi
Hayatımızda çok fazla eşya var. Yoğun tüketim kültürümüzün yükü altında kalan bizler, kendimizi borçlara ve tatminsizliğe mahkûm ediyoruz. Daha fazlasına sahip olmak tatmin edici bir hayat yaşamamızı sağlamıyorsa bunu ne sağlayabilir?
Minimalist bir hayat gereksiz şeylerin yanında hem fiziksel dağınıklığı hem de aklınızın dağınıklığını ortadan kaldırarak gerçekten değer ve neşe katan en önemli şeyler için yer açar.
3- Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler
Kendini yaşam boyu değişim yolculuğuna adayan Budist öğretmen Haemin Sunim, muhteşem illüstrasyonlarla dolu çok satan bu farkındalık rehberinde bize iş hayatında yaşadığımız hayal kırıklıklarından aşkta ve ilişkilerdeki tutumumuza kadar her konuda spiritüel tavsiyeler veriyor.
Haemin Sunim’in, modern hayatın bir parçası haline gelen stres kaynaklarına yönelik basit ve içten öğretileri, sınırları ve zamanı aşarak yavaşlamanın verdiği gücü ve huzuru anımsamamızı sağlıyor.
Dünya hızlı hareket ediyor ama bu bizim de hızlı hareket etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.
4- Sade Yaşam İçin Küçük Bir Adım
Modern hayatın sunduğu imkânların çokluğu, sürekli bir tercihte bulunma sorumluluğunu da beraberinde getirdi. Seçme özgürlüğünün artmasıyla birlikte mutsuzluğumuz da artmaya başladı. Hızla tükenen ve yenilenmesi gereken pek çok şey için sürekli karar vermesi gereken insanoğlu, çokluk bataklığının içinde çırpındıkça kendini kaybetti.
Esasen hepimizin istediği tek bir şey vardı. Mutlu olmak! Ancak mutluluğun da tükenebilir bir şey olduğunu unuttuk. Modern dünya bizden hiç düşünmeden tüketmemizi isterken, Sade Yaşam Felsefesi bizleri ihtiyaç dışı tüketimden ve nesnenin esiri olmaktan kurtararak hayatımızın dizginlerini elimize almamıza yardımcı olur.
5- Sadeliğin Huzuru
Karmaşayı önleme fikirleri, içgörüleri, stratejileri ve bazen şaşırtıcı ipuçlarıyla Gretchen, ‘seçimler yapmayı’, ‘düzen yaratmayı’, ‘kendini tanımayı’ ve ‘yararlı alışkanlıklar edinmeyi’ ele alarak hayatınızı farklılaştırmayı amaçlıyor.
Bu kitap, eğlenceli bir dille ve çoğu insan için kolayca atılabilir adımlarla, özlediğimiz yaşamları gerçekleştirmemize yardımcı olacaktır.
6- Basit Yaşam Sanatı
Hayatın karmaşasından ne kadar yakınsak da, dünyayı değiştirmek kolay değil.
Dünya istediğimiz yönde gitmiyorsa, belki de yapmamız gereken kendimizi değiştirmek, basit bir yaşam sürmeyi öğrenmektir.
Bu kitap bize 100 adımda basit yaşamanın, modern hayatın kaygılarından uzaklaşmanın yöntemini öğretiyor.
7- Minimalist Yaşam
Hayatta çok fazla yükünüz var ve bu sizi mutlu etmiyor. Hatta bahse girerim ki bütün bu fazla yükünüz aslında sizi mutsuzlaştırıyor. Fakat belinizi büken ve sizi gerileten bütün bu yükün altından basit bir çıkış yolu var. Azın çok olduğunu keşfedin.
8- Minimalist Ebeveynlik
Minimalist Ebeveynlik, arzuladığınız aile hayatını yaşamak için ihtiyaç duyduğunuz her şeye şu anda sahip olduğunuz bilgisine dayanır. Kendinize, işinize ve ilişkilerinize ilgi gösterirken, ebeveynliği de tam anlamıyla başaracak kadar zamanınız var. Çocuklarınıza olağanüstü bir çocukluk yaşatmak, büyüyüp mutlu yetişkinlere dönüşmeleri için gereken temelleri kurmak için yeterince uzmanlığa, sevgiye, kaynağa ve özgüvene sahipsiniz. Aile hayatınızın daha mutlu, daha az endişeli versiyonu ile aranızda duran engel, yanlış yaptığınız bir şey değil. Sorun, bollukla güreşiyor olmanız çok fazla seçenek, çok fazla görev, çok fazla eşya ve her şeye yetişmeye çalışırken hissettiğiniz çok fazla vicdan azabı.
9- Dijital Minimalizm
Bir zamanlar gözümüz ikide bir telefona kaymadan dostlarımızla uzun uzun sohbet edebiliyorduk. Sürükleyici bir kitabın, büyüleyici bir gün batımının veya bir hobi faaliyetinin içinde saatlerce kaybolabildiğimiz zamanlar da oldu. Hatta lezzetli bir yemeğin, güzel bir ânın veya bir konserin tadını sosyal medyada paylaşmaya gerek duymadan da çıkarabiliyorduk. Asıl önemlisi, bir zamanlar düşüncelerimizle baş başa geçirebildiğimiz uzun zamanlarımız vardı ve hiçbirimiz bundan şikâyetçi değildik.
Cal Newport’a göre dijital teknolojilerin nimetlerini reddetmenin âlemi yok; bütün mesele hangi aracı, ne zaman ve ne amaçla kullanacağımıza karar verip geri kalan tüm ıvır zıvıra sırt çevirmek. Bunun için öncelikle “dijital temizlik” olarak adlandırdığı otuz günlük bir derlenip toparlanma sürecinden geçmemizi öneren Newport, dijital minimalistlerin faydalandığı uygulamalardan ve analog hayatlarından örnekler veriyor.
10- Daha Sade Bir Hayat
Günümüz dünyası artık daha hızlı, daha yoğun… Hayatın temposu, çok fazla eşya, çok fazla seçenek ve çok az zaman nedeniyle hiper hızlı bir duruma gelmişken, çocuklar bunun baskısını hissediyorlar. Endişeleniyor, sorunlar yaşıyor, hatta davranış bozuklukları gösteriyorlar. Daha Sade Bir Hayat bu durumdaki çocuklara yardım etmek için ebeveynlere hayatı sadeleştirmeyi öneriyor; daha az endişelenmeyi ve daha fazla keyif almayı öğretiyor.
11- İstif Çağı
İhtiyacımız olmayan eşyalarımız, giymediğimiz kıyafetlerimiz, oynamadığımız oyuncaklarımız var. Ama istediğimiz her şeye sahip olmak bizi mutlu etmeye yetmiyor. Satın aldığımız eşyalar evlerimizde birikiyor, bizi strese sokuyor ve boğuluyormuşuz gibi hissetmemize neden oluyorlar.
Trend tahmin uzmanı James Wallman bu kitabında, sahip olduğu her şeyi elinden çıkaran bir yöneticiden uzak bir dağ kulübesine taşınan hali vakti yerinde bir aileye, tüketim çılgınlığına sırtını dönen insanların hikâyelerini anlatıyor. Wallman’ın biriktirme çılgınlığına sunduğu çözüm ise çok basit ancak aynı ölçüde önemli. Değerlerimizi dönüştürmemiz lazım! Sahip olduğumuz şeylerden ziyade deneyimlerimize odaklanmalıyız. Yeni bir saat ya da yeni bir çift ayakkabı yerine dostlarımızla birlikte geçirdiğimiz zamana ya da paylaşabileceğimiz deneyimlere yatırım yapmalıyız.
12- Alışveriş Yapmadığım Yıl
Yirmili yaşlarının sonuna gelmiş olan Cait Flanders kendini birçoğumuzu pençesine almış bulunan tüketim döngüsünün içine sıkışmış bir halde buldu: Daha fazla kazan; daha fazla satın al; daha fazla iste. Kredi borçlarını ödemek için büyük fedakârlıklar yaptıktan sonra bile bu eski alışkanlıklarından kurtulamadığını gördü. Yaptığı ya da satın aldığı hiçbir şeyin onu mutlu etmediğini ve sadece amaçlarına ulaşmasını engellediğini fark edince kendiyle bir mücadeleye girişmeye karar verdi: Tam bir yıl boyunca alışveriş yapmayacaktı. Alışveriş Yapmadığım Yıl Cait’in sadece temel tüketim ürünleri alarak yaşadığı bir yılın belgelendirilmesidir. Cait bu dönemde alışveriş dışındaki alanlarda da daha az tüketmeye yöneldi. Evini fazlalıklardan temizleyerek sahip olduklarının yüzde yetmişinden kurtuldu. Atmak yerine tamir etmeyi öğrendi. Bu çabalarının her aşamasında, daha az tükettikçe kendini daha tatmin olmuş hissettiğini fark etti. Bu bir yıl boyunca Cait kendini hayatını altüst eden olayların içinde buldu ve tüketmeme mücadelesi bir hayat biçimine dönüştü. Neden kendini her zaman alışverişe, yemeye ve içmeye verdiğini ve bunun bedelini fark etti. Yaşadığı sarsıntılar sırasında yıllar boyunca kendine yardım ettiğini düşündüğü bu kötü alışkanlıklarını değiştirerek kendisi için gerçekten önemli olan şeyleri fark etmeye başladı. Cait’in dokunaklı hikâyesini ve ilham veren içgörülerini sunan bu kitap sayesinde, hayatımızda çok önemli olduğunu sanarak tutunduğumuz şeyleri sorgulayacak ve daha azla daha mutlu ve tatmin bir hayat yaşayacağız.
13- Hayattan Keyif Almak İçin At, Kurtul, Ferahla
Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla’nın merakla beklenen bu devam kitabında, Japon temizleme danışmanı Marie Kondo, icat ettiği KonMari Metodu’nu daha detaylı ve resimli olarak açıklıyor.
Dağınıklığı nasıl giderebileceğinizi, mutfaktan banyo eşyalarına, işle ilgili evraklardan hobi malzemelerine kadar evdeki her parçayı nasıl organize edebileceğinizi kullanıcı dostu çizimlerle kolayca anlayacaksınız.
Kondo bu kitabında gerekli olan ama sizde keyif hissi uyandırmayan eşyalarla nasıl başa çıkacağınıza dair öğütler de veriyor. Tüm düzenleme sorularınıza detaylı cevaplar alacak, daha düzenli, basit ve neşe dolu bir hayat için gerekli adımları atacaksınız.
14- Minimalizm – Geriye Kalan Her Şey
Geriye Kalan Her Şey, genç bir adamın her şeyden vazgeçmeye karar vererek daha incelikli bir şekilde yaşamaya başladığı zaman neler olacağına dair dokunaklı, şaşırtıcı bir hikâye. Yürek burkucu, neşeli ve derinlemesine kişisel olan bu ilgi çekici hatırat, Millburn’un yirmi küsur yıllık dostu Ryan Nicodemus’un iç görülü -ve genellikle de komik- lafa karışmalarıyla daha da lezzetli hâle geliyor.
Facebook Yorumları