Az Çoktur, Sadelik Mutluluktur
Sürdürülebilir Yaşam

Az Çoktur, Sadelik Mutluluktur

Minimalizm; özellikle sanatta ve müzikte 1960’lı yıllardan başlayıp günümüze kadar ulaşan ve son dönemlerde oldukça popüler olan bir akımdır. Zamanla bir yaşam felsefesi haline gelmiştir. Minimalizm, sadeliği ön planda tutmaktadır. Sanatta ve müzikte tercih edilen bir akım olarak tanımlansa da, teknolojinin gelişmesiyle ve sosyal medya tüketim alışkanlıklarımızın değişmesiyle minimalizm, farklı açılardan da ilham alınacak bir akım haline gelmiştir.

Az, çoktur.

Minimalizm akımında sadelik ön planda olduğu için hayatında sadelik arayanlar, gündelik yaşantılarında hafiflemek isteyenler minimalizmden ilham almaktadır. Hem psikolojik hem de ekonomik açıdan, bireyleri rahatlatıcı bir etkiye sahip.

Minimalizmin, dekorasyondan sürdürülebilir modaya birçok alandaki yansımalarına sıklıkla rastlayabiliriz.

Minimalizmi; dekorasyon ve sürdürülebilir moda açısından ele alacak olursak, ‘’daha az eşya-kıyafet daha çok deneyim’’ olarak tanımlayabiliriz. Tükettikçe mutlu olduğumuz, ihtiyacımız olan motivasyonu ve enerjiyi içimizde aramayıp, kimi zaman elimizdekiyle yetinmeden hep daha fazlasını düşlediğimiz günümüz toplumunda, hızlı tüketimi azaltacak bir nitelik taşıyor. Minimalizme göre asıl mutluluk; daha çoğuna sahip olmakta değil sadeleşmekte yatmaktadır. Hayatımızda verimliliği ancak sürdürülebilirlik ile sağlayabiliriz. Evimizde daha çok alana ihtiyacımız olduğunu hissetmemiz, odalarımızın işlevsel olmayan eşyalarla dolu olmasındandır. Gardırobumuza her sabah baktığımızda, giyecek hiçbir şeyimizin olmadığını düşünmek, moda endüstrisinin bizi sürekli alışveriş yapmaya zorlamasından ve bu sebeple indirim, kampanya kovalayıp bizi doğru yansıtmayan kıyafetler satın almamızdan dolayıdır.

Minimalizm, biçimciliğe karşı bir tepki oluşturur. Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in ‘’Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.’’ sözleri de minimalizmi desteklemektedir. Gitgide popüler olan minimalist yaşam felsefesi, hem iş hayatında hem gündelik yaşantımızda bize ferahlık katmakta ve yaşam kalitemizi yükseltmektedir. Peki, nasıl minimalist olunur? Birkaç kuralla ve hayatınıza küçük dokunuşlarla bunun ne kadar kolay olabileceğini görmek sizi fazlasıyla mutlu edecek, iş hayatınızda performansınızı artıracak ve yaşam alanlarınızı ferahlatacak.

Minimalizm yalnızca birkaç tane eşyayla yaşayarak hayatınızı sürdürebileceğiniz bir akım değildir. Evinizdeki fazla eşyalardan kurtulmakla beraber, gardırobunuzda fazlalık etkisi yaratan kıyafet, çanta, ayakkabı ve aksesuarlardan da ayrılmanız gerekir. Hem eşyalarınızı hem de kıyafetlerinizi dilerseniz geri dönüşüme kazandırabilir dilerseniz ikinci el satış sitelerinde satabilirsiniz.

-Eşya ve kıyafetlerin yanı sıra olumsuz düşüncelerden, negatif insanlardan ve hedeflerimize odaklanmamıza engel oluşturan alışkanlıklarımızdan da kurtulmamız gerekmektedir.

-Daha çok tüketmeye değil daha çok üretmeye çalışmalıyız. Yeteneklerimizin bilincinde olmalı, daha çok tecrübe edinmeye odaklı bir yaşam sürmeliyiz.

-Maddi-manevi tüm yükleri üzerimizden atarken, mailbox’ımıza düşen ve bizimle uzaktan yakından ilgisi olmayan mailler, gün içinde gelen reklam ve tanıtım mesajları, sosyal medya sayfalarımıza gelen bildirimleri de en aza indirgeyecek çözümler bulmalıyız. Unutmayın; mutluluğun anahtarı basitlik ve sadelikte saklı. 💚

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

2 Yorum

    • Ebru Bektaşoğlu

      İlginiz ve yorumunuz için size çok teşekkür ediyorum. 💚 Hayatın her alanında daha sade bir yaşam benimsemenin iç huzuru ve bereketi artırdığına inanıyorum. 🍃 Çok sevgiler benden. 🙋

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir